Historien om Disen Kolonial
KAFFEPAUSE: Det hørte med til sjeldenhetene at noen fotograferte til hverdags. Fra Disen Kolonial finnes bare ett bilde. Det er tatt på midten av 1960-tallet, på lageret der kaffekjelen og varmtvannsbeholderen sto skulder ved skulder med mel, ris og til jul, rakfiskbutten. Far sitter nederst til venstre. FOTO: HEDMARKSMUSEET
Disen Kolonial ble, som navnet indikerer, opprinnelig etablert som en dagligvareforretning i utkanten av Hamar. Godt beliggende på hjørnet Brugata/Vangsveien, var den i mer enn 40 år en karakteristisk del av bybildet for dem som kom østfra til Hamar. Grunnlaget for en kolonial-forretning nettopp her skyldtes dels veitrafikken mellom Hamar, Vang, Løten og Elverum, dels utbyggingen av Disen Hageby som etter krigen skjøt fart på jordene til Disen gård.
Omkring 1950 eksisterte det mer enn 40 kolonialforretninger på Hamar. Disen Kolonial var en av dem, opprinnelig grunnlagt av kjøpmann Olaf Grøtting i 1947.
I 1951 solgte han butikken videre til min far Sverre Harby og hans fetter Kristian. Begge hadde handelserfaring fra Åsmarken Handel og Aksel Harby i Næroset, men noen store kremmere ble aldri noen av dem.
Far dro til Lillehammer for å drive Nybu Handel samme år, men kom tilbake til Hamar ved Kristian Harbys død i 1955. Forretningen ble deretter gradvis modernisert, utvidet og omgjort til selvbetjening. Inntil 1980 var den i hans eie. Deretter ble den solgt; først til tidligere auksjonarius Einar Antonsen, og etter noen år, til rockeartisten Gry Jannike Jarlum. I denne perioden ble Disen Kolonial kjent for sine lange åpningstider og svarte neglelakk.
FØR KULTURARVBEDRIFTEN: I fars tid var Disen Kolonial en for sin tid, typisk dagligvarebutikk. FOTO: HEDMARKSMUSEET
I fars tid var Disen Kolonial en, for sin tid, typisk dagligvarebutikk med en stabil kundekrets. Mange handlet «på bok», små notisbøker der alle varer ble oppført i kolonner med antall, vareslag og pris. Oppgjør skjedde en gang i måneden.
Siden forretningen ble etablert i husmødrenes gullalder, var det varelevering hjemme på døren tre ganger i uken, samt melkeflasker på døren hver morgen i Disen Hageby. Bestillingen skjedde ved at folk satte ut en eske eller en veske med en håndskrevet bestilling som ba om to liter nysilt og en kvart liter fløte. Melkerunden ble kjørt hver morgen fra kl. 06.00 helt frem til 1978.
I en tid der avansen på mat var lav, måtte kjøpmennene konkurrere på service. Disen Kolonial hadde derfor egen visergutt og en trehjulet motorsykkel med kasse som brakte varene rundt. Like til det siste hadde forretningen to ansatte i tillegg til far. På slutten kom familien sterkere inn i driften.
Disen Kolonial er i dag historie. Den stengte dørene i 1992. Dagens Disen Kolonial selger ikke lenger melk og brød, men hjelper deg som har et bankende hjerte for Norges kulturarv. Siden 2011 har vi hatt vårt hovedkontor på Bøndernes Hus i Løten, men også en avdeling i Oslo.
Lese mer? Ødegård, Ragnar 2001: Glimt fra gamle Hamar. Kolonialen som forsvant.
Hamar Historielag. Hamar.