Ny bruk av gammel bygningsmasse
Seminar på Glomdalsmuseet, Elverum 19. februar 2009
22.02.2009 // REFERAT:
Første Breidablikk-seminar
samlet mer enn 70 deltakere
Til tross for vinterferie og Rørosmart'n fant godt over 70 mennesker veien til det første møtet i Breidablikk – forum for kulturarv og forvaltning av verdier. Seminaret gikk av stabelen på Glomdalsmuseet i Elverum den 19. februar. Syv fylker var representert i salen.
Aktuelt tema
Temaet var ny bruk av gammel bygningsmasse og flere av forleserne sto på terskelen til ombygging av sine respektive eiendommer, med alle de kvaler slike arbeider medfører. De siste ukers opphetede avisdebatt om samling av Nasjonalmuseet på Vestbanetomten i Oslo, med hertil hørende tømming av Nasjonalgalleriet og Kunstindustrimuseets bygninger, ble en illustrasjon på hvilke utfordringer antikvariske myndigheter, og samfunnet i sin alminnelighet, står overfor når det gjelder eldre bygningsmasse som mister sin opprinnelige funksjon.
Innleggene
Finn Arctander fra Fossumkollektivet snakket om sine erfaringer med tilpasning og ombygging av tunet på Store Skjelve i Stange, mens Hans Johnsson fra Torsby i firmaet Tympanon ennå ikke hadde tatt sin forhenværende legebolig med tilhørende kontor i bruk. Punktet der vernehensyn og behov for endring krysser var således ikke stedfestet ennå.
Tidligere riksantikvar Harry Fetts boligeiendom Christinedal på Bryn i Oslo, representerer en annen utfordring når huset om kort tid skal omgjøres til barnehage. Eier Tore Jensen redegjorde for hvilke forholdsregler som nå tas for at hus og hage ikke skal lide overlast.
Det norske seterlandskapet står overfor store utfordringer med gjengroing, forfall og hyttebygging. En engasjert Katharina Sparstad la frem grepene som nå, gjennom verdiskapingsprosjektet for kulturminner i Valdres, tas for å bevare landskapets kulturhistoriske verdier.
Hus på museum var Jan Hoff Jørgensens anliggende. Gjennom tidene har ideene rundt hva bygningene skulle fortelle vekslet. Stemsrudbygningen ved Glomdalsmuseet ble «tilbakeført» dramatisk da den tidlig på 1900-tallet ble flyttet til museet, mens et seteranlegg fra Regionfelt Østlandet i Østerdalen nå skal gjenoppføres i størst mulig grad slik bygningene tas ned.
Hamar by er med melkefabrikkens (kokeriets) nedleggelse ved nyttår, definitivt over i den postindustrielle æra. Einar Busterud, byens ordfører, ga innblikk i hvilket spillerom kommunepolitikerne har når fire kvartaler i byens sentrum plutselig en dag blir stående tomme fordi Nestlé ikke lenger finner det regningssvarende å opprettholde noen produksjon her. Tom sto også den gamle grendeskolen i Vestre Gausdal som Tone Harr-Lind og Arnfinn Aasen nå skal flytte. Gamle skoleminner ser ikke ut til å stå i veien for nedrivning av bygningen, men den krever mye av både eiere og tomt før den kan gjenoppstå som bolig. Kari Stensgaard fra Norsk institutt for skog og landskap meldte sykdomsforfall og vil komme tilbake med sitt innlegg i et senere møte.
Pressedekning
Seminaret har fått god pressedekning i for -og etterkant. Herunder oppslag i magasinet Lev Landlig, Bondebladet, Aftenposten, Lokalavisa Sør-Østerdal og Nationen.
Evaluering
Evalueringsskjemaene viser at seminaret fenget, at kunnskapsbehovet er stort og at de praktiske erfaringene er etterlengtet. «Hyggelig, ryddig gjennomføring. Spennende mat og sjeldne gaver til foredragsholdere», skrev en. «Kanskje mer rettet på hvordan bygningene bør tas vare på. Hva som er viktig og mindre viktig», skrev en annen. Det noterer vi oss bak øret.
FEBRUAR 2009 // FORHÅNDSMATERIELL:
Første seminar var «Ny bruk av gammel bygningsmasse»
Last ned pdf-invitasjon her
Last ned pressemelding her