På sporet av Henriette Schønberg Erken
Schønberg Erken var kostholdsrevolusjonens fremste populærvitenskapelige forkjemper i mellomkrigstiden. Fra Dystingbo kom det en strøm av bøker, artikler, brosjyrer og foredrag om betydningen av et økonomisk og sunt kosthold. Dels skjedde det i samarbeid med skolelegen i Oslo, den senere professor i hygiene, Carl Schiøtz. Dels skjedde det som et samarbeid med matvareindustrien og organisasjoner som Norges Husmorforbund. I tillegg drev hun i perioden 1908-1927 en egen skole i husstell hjemme på gården. Etter nedleggelsen av skolen fortsatte hun med kortere kurs utover i 1930-årene. Kurstilbudet rettet seg først og fremst mot yngre, ugifte kvinner med fremtidig ansvar for større husholdninger, men på Hedemarken fantes det kokekoner som helt opp i 1980-årene hadde vært hennes elever i ungdommen. Henriette Schønberg Erken levde størstedelen av sitt voksne liv på Dystingbo i Vang. Gården er fremdeles i familiens eie. Til tross for at hun i 1930-årene kunne ha opp mot 40% av kokebokmarkedet og var en sentral aktør i prosjekter som innføring av den såkalte «Oslofrokosten» i skoler nasjonalt og internasjonalt, har lite vært gjort for å dokumentere hennes gjerning. Men denne høsten kom Maria Berg Reinertsens biografi: Henriette Schønberg Erken. En norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken.
Registrering
Med støtte fra Norsk kulturråd og Sparebanken Hedmark gjennomfører Disen Kolonial denne høsten et registrerings- og dokumentasjonsprosjekt i hennes hjem på Dystingbo i Vang. Prosjektet er formulert som et forprosjekt og skjer i nært samarbeid med Hedmarksmuseet og hennes barnebarn Helge Edvard Erken og Henriette Westgaard. Materialet omfatter korrespondanse, bøker og gjenstander knyttet til hennes virksomhet og arbeidet avsluttes til jul.
Les Mat fra Norges leder >
Les Mat fra Norges sak I dronningens rike om Schønberg Erken >
Se NRK Østnytts reportasje om saken fra 2. oktober >
Les Geir Vestads kommentar i Hamar Arbeiderblad 13. september >
Les Hamar Arbeiderblads sak om Dystingbo 13. september >
Les artikkelen Stemmen fra Dystingbo i AquaVIT 1-2013 >
Les artikkelen Et skritt nærmere i Hamar Arbeiderblad 8. februar >
Les reportasjen Bare rester igjen etter matpioneren i Vårt Land 11. mars >