Gjev pris til Disen Kolonial
Da den årlige Rennebumartnan ble arrangert i helga, ble Disen Kolonial fra Løten den ærefulle vinner av årets Martnaspris. Prisen har oppnådd svært høy status i husflids- og håndverksmiljøet i Norge.
Ordfører i Rennebu Ola T. Lånke, prisvinner Sjur Harby og Martnassjef Kenneth Teigen.
Disen Kolonial var opprinnelig en kolonialbutikk i Hamar, men tilbyr i dag hjelp til alle som har et bankende hjerte for den norske kulturarven. Bedriften har grepet fatt i de gamle tremøblene, både de som er fint gjort og de mer hverdagslige typene. Forbildene er hentet fra Hedemarkens hager, og møblene passer inn i de fleste sammenhenger.
– Hagemøbler vekker gode minner hos mange. De åpner en dør til det som er lukket av tiden, men de åpner også øynene på mange yngre som ikke har minnene, sier prisvinner Sjur Harby i Disen Kolonial.
Rennebumartnan er Norges ledende salgsutstilling for husflid og håndverk. Juryens kriterier for tildelingen er at vinneren må ha en salgsbod som er utadvendt, og som gir et godt helhetlig inntrykk. Produktene som presenteres må være av god håndverksmessig kvalitet. De må også fremheve det materialet de er laget av, og de må ha salgsappell.
– Jeg ble ærlig talt tatt litt på senga da jeg fikk høre at jeg var årets prisvinner. Jeg tar den som et bevis på at noe har sett det vi driver med, men vi har alt for få slike tiltak som stimulerer arbeidet med den norske kulturarven. Ønsker vi en kvalitetsheving på arbeidet, må vi blant annet få en aksept på at ting koster. sier Sjur Harby. Han mener at Rennebumartnan er en arena som har en slik funksjon, der det fokuseres både på materialer og håndverk, men også at gjenstandene har en fortelling og en historie.
I begrunnelsen for årets tildeling til Disen Kolonial uttaler juryen at den lar seg begeistre av at utstiller tar opp gamle hagemøbeltradisjoner og gir dem nytt liv. I tillegg har utstiller arbeidet frem nye modeller. God form og godt utført håndverk preger produktene. Produktene kan også anses som en god motvekt til plastmateriale og treverk fra regnskog som ofte benyttes i utemøbelproduksjon i dag. Dette er dermed produkter som bokstavelig talt står på egne bein.
I alt fem kandidater var nominert av den hemmelige juryen. De øvrige nominerte var keramikeren Ingunn Dahlin fra Trondheim, håndvevemester Bjørg Hustad fra Bud, Ura smykkedesign fra Hurdal og Båtskott Trebåtbyggeri fra Rissa.
Selve martnasprisen består av en plakett som består av et diplom, en plakett som beholdes til odel og eie, og et vandretrofe som går videre til neste års vinner. Årets vinner er dessuten sikret gratis stand på neste års Rennebumartna og utstillingsplass i ett år i Rennebumartnans lokaler.
Fakta om Rennebumartnan:
• Norges ledende salgsutstilling for husflid og håndverk – med 175 utstillere fra hele landet
• Arrangeres for 30. gang i 2015 da fra 14.–16. august
• Involverer årlig nærmere 1000 personer i dugnad.
• Besøkstall 2014: 14 500
• Siden første martnan i 1986 har arrangementet hatt 440 000 besøkende og generert en omsetning på ca. 390 millioner kroner
• Arrangeres av Rennebumartnan as
• Se også www.rennebumartnan.no og Rennebumartnan på Facebook