Hagen gjenoppstår på Thorbjørnrud
En gang slynget grusgangene seg mellom eksotiske trær, lysthus og blomstrende busker på Thorbjørnrud.
Tekst og foto: Sjur Harby
Det som i dag er en stor gressplen med spredt vegetasjon, var en gang en frodig hage til både glede og nytte. Kjøkkenhagen alene dekket flere mål der det ble dyrket alle slags grønnsaker. Nå har direktør Olav Lie-Nilsen bestemt seg for å bringe hagen tilbake til sin fordums glans.
Anlegget
Thorbjørnrud var tidligere direktørbolig for Hadeland Glassverk og fungerte som privatbolig inntil bedriften skiftet eier i 1985. Da ble anlegget skilt ut og bygget ut til hotell. Eiendommen er på 33 mål og ligger på en tange i den sydøstre delen av Randsfjorden i Jevnaker kommune, Oppland. Den historiske del av hagen utgjør om lag 8,5 daa. Eiendommen er godt synlig fra både sjø og land og dette er et poeng som tidligere eiere må ha forholdt seg til ved utforming anlegget.
I årenes løp…
Visst har det skjedd endringer i årenes løp og hagen har gjennomgått en utvikling som er karakteristisk for det 20. århundres private hageanlegg av denne størrelsen. Trolig ble den anlagt samtidig med at hovedhuset fikk sin nåværende utforming i 1912, men kan da ha bygget videre på eldre strukturer. Dens kompleksitet indikerer at den er tegnet, men ingen navn er kjent. Ut fra tilgjengelig fotomateriale synes hagen å ha beholdt sin opprinnelige utforming til etter krigen. Deretter ble den gradvis forenklet inntil den en gang rundt 1960 fikk dagens utseende med store plenarealer og spredt vegetasjon. Endringen har medført at det som engang gjorde Thorbjørnrud til en oase, er fjernet til fordel for luftige og solrike plener. Siden hus og hage er så tett forbundet, vil en tilbakeføring av hagen gi hovedbygningen en høveligere ramme enn det som er tilfellet i dag.
Tilbakeføring
Arbeidet med tilbakeføring startet høsten 2009 og landskapsarkitekt Brit Angell Johnson fra Villbring Landskap på Hamar har hatt ansvaret for planleggingen. Torsdag 22. april gjennomførte arkeolog Sjur Harby forundersøkelser for å kvalitetssikre grusgangens lokalisering. Det viste seg at kart og terreng stemte godt overens og ved åpning av seks prøvesjakter ble spor etter grusgangene dokumentert.
Undersøkelsen ble gjennomført med minigraver og grusen viste seg å ligge 15 – 20 cm under dagens markoverflate. Gangenes bredde varierer halvannen til to meter. Strandgrusen er trolig hentet fra Randsfjorden og lagt på et tynt underlag av leire og stein.
Første skritt
- Det er fasinerende mye kunnskap vi kan hente ut ved å grave litt i jorda når vi har fagfolk med kunnskap til å tolke, sier Lie-Nilsen. For Thorbjørnrud representerer denne undersøkelsen en milepæl der hotellet nå aktivt trekker Thorbjørnruds rike historie inn i både profilering og drift. I disse dager fjerner vi den vintergrønne vegetasjonen og rydder grunnen for Jevnakers fineste georginebed. Jeg tror vår gjester har mye å glede seg til fremover, sier Lie-Nilsen.
De arkeologiske forundersøkelsene er bare et første skritt. Det er søkt om midler fra Norsk Kulturminnefond og så snart utfallet av søknaden foreligger vil arbeidet fortsette. Utover sommeren følger hotellet opp med anlegg av grusganger og beplantning i henhold til Angell Johnsons anbefalinger.
Thorbjørnrud Hotell