AQUAVIT 1-2020:
About OHD
AQUAVIT 1-2020:
En hvit svane i mørket
BYGGOGBEVAR.NO:
Snertingdal ysteri
AquaVIT 4-2019:
Verden i et glass
AquaVIT 4-2019:
En aftenstund i et proprietærkjøkken
KULTURARVEN 85:
Je kjæm i fra Løten
KULTURARVEN 85:
Direksjonsrommet oppsummert
AquaVIT 2-2019::
Punsj på Breidablikk
AquaVIT 2-2019::
NB Sørensens Dampskibsexpedition
AquaVIT 2-2019::
Bak kulissene på Blaafarveværket
AquaVIT 1-2019:
Fra Kiellands plass til påskefjellet
AquaVIT 1-2019:
Det skjer på Atlungstad
AquaVIT 1-2019:
Påskefeiring i Norge
AquaVIT 4-2018:
Bill.mrk. Må oppleves!
AquaVIT 4-2018:
Mølje
AquaVIT 4-2018:
Jacobsen
AquaVIT 3-2018:
Til bords hos Edda
AquaVIT 3-2018:
Naboens øl
AquaVIT 2-2018:
En smak av Møre og Romsdal
AquaVIT 2-2018:
Hva er en mathall?
AquaVIT 1-2018::
Pjolter og Punsj
AquaVIT 1-2018::
The Worlds Most Prestigious Aquavit
AquaVIT 4-2017:
Trøndersk på dansk: Baklandet Skydsstation
AquaVIT 4-2017:
Veien til Fannrem
AquaVIT 3-2017::
Til seters. Til Braskerudsætra.
AquaVIT 3-2017::
Håvaldsen-akevitten
AquaVIT 1-2017:
Én av verdens beste barer
AquaVIT 1-2017:
Sin fars datter
KULTURARVEN 78:
Endelig hjemme
AquaVIT 4-2016:
Jul i gamle dager
AquaVIT 4-2016:
Tre kopper kaffe og en prat
AquaVIT 4-2016:
Presidentskifte
AquaVIT 3-2016:
Thams på flaske
KULTURARVEN 77:
Hvorfor husflid?
NATIONEN 030816:
Av sommerens lesning
NATIONEN 29.08.16:
Conny Juell
NATIONEN 07.06.16:
Rødskolen på Melbu
KULTURARVEN 76:
En feilslått kulturminnepolitikk?
NATIONEN 27.04.16:
Husflidslagets viktigste rolle
NATIONEN 150316:
Hvem skal forsvare Norge?
KULTURARVEN 75-2015:
«Har De nogen gang været på Vollan i Kvikne?»
KULTURARVEN 75-2015:
En ganske alminnelig butikk?
NATIONEN 09.03.16:
Gjer heimen din fager
AQUAVIT 1-2016:
Karve
NATIONEN 10.02.16:
Har husene sjel?
AQUAVIT 4-2015:
Tilbake til røttene
AQUAVIT 4-2015:
Til bords med Trond Åm
KULTURARVEN 74:
Røster i ørkenen
NATIONEN 081215:
«Sjå ikkje til Kongsberg»
KULTURARVEN 73-2015:
Den kildalske lekestue
KULTURARVEN 73-2015:
Kunsten å bevege sinnene
NATIONEN 26.08.15:
Dette er Løten
NATIONEN 19.08.15:
Kjære ...
NATIONEN 22.07.15:
Stenger etter 141 år
KULTURARVEN 72-2015:
En motstemme nær makten
KULTURARVEN 72-2015:
Reisetips for murmestre
KULTURARVEN 72-2015:
Det gror på Ringve
NATIONEN 06.05.15:
Når glassfiber erstatter tre
NATIONEN 08.04.15:
Kulturarven i kroner og øre
KULTURARVEN 71-2015:
Ta vare på hagemøblene
KULTURARVEN 71-2015:
Tiden er en fugl i min hage
KULTURARVEN 71-2015:
Riktig valg til feil tidspunkt
NATIONEN 04.03.15:
Smuler er også brød
NATIONEN 10.02.15:
Y-blokka
NATIONEN 28.01.15:
Ærens mark
NATIONEN 09.12.14:
Utgaatt av Bergens off. bibliotek
KULTURARVEN 70-2014:
Platesamleren
KULTURARVEN 70-2014:
Moro mens det står på,
borte når det er slutt

KULTURARVEN 70-2014:
Fan siden 1990-tallet
AQUAVIT 4-2014:
Bareksten
AQUAVIT 3 fra 2009:
Gjensyn: En dram i ruskevær
NATIONEN 22.10.14:
Svartlamoen
AQUAVIT 3-2014:
Du skal ikke lystre
NATIONEN 01.10.14:
Mønsterbruk?
NATIONEN 26.08.14:
Den evige natt
NATIONEN 28.07.14:
En gullgrube for husmødre
NATIONEN 03.07.14:
Rødhette og ulven
NATIONEN 24.04.14:
En annen historie?
NATIONEN 27.03.14:
Europas kuleste konsept
NATIONEN 03.03.14:
Historie i ruiner
KULTURARVEN 26 fra 2004:
Gjensyn: Filledokka hennes Borghild
NATIONEN 18.01.14:
Fredning under press
NATIONEN 12.12.13:
Gammeldags julestemning
NORSKE HJEM 6-2013:
En verden av i går?
NATIONEN 18.11.13:
En forestilling om mor
NATIONEN 23.10.13:
Cruising på Ekeberg
NORSKE HJEM 5-2013:
TIKK TAKK
NATIONEN 10.09.13:
Fredag 22. februar 1929
NORSKE HJEM 4-2013:
Glem ikke Statsarkivet!
NATIONEN 22.08.13:
En fryd for øyet ...
NORSKE HJEM 4-2013:
Kan det fikses?
NATIONEN 19.07.13:
Den blonde Kristus
NORSKE HJEM 3-2013:
Fra Munch til Slettemark
NATIONEN 04.07.13:
Riving utsettes på Utøya
NATIONEN 27.05.13:
Drøbak - et museum?
NATIONEN 22.04.13:
«Værdens deiligste gate»
NATIONEN 19.03.13:
Norsk ull er norsk gull?
NORSKE HJEM 2-2013:
En gave til Oslo by?
NATIONEN 13.03.13:
Farvel til våpnene
NATIONEN 01.03.13:
Løten Nærstasjon
NATIONEN 29.01.13:
Ekebergskogens skjebne
NORSKE HJEM 1-2013:
Drømmen om England
NATIONEN 31.12.12:
Mannens overgangsalder
NATIONEN 30.11.12:
Zulu betyr himmel
NATIONEN 19.11.12:
Vakre ord spekker ingen rype
NATIONEN 06.11.12:
Første, andre, tredje gang
GHHI 6-2012:
Utøya
NATIONEN 16.10.12:
Norsk kulturminnefond
GHHI 5-2012:
Hemmeligheten
KULTURARVEN 61-2012:
Skolekjøkkenet
NATIONEN 12.09.12:
På rett spor
NATIONEN 23.08:
Ingen planer, Solhjell?
NATIONEN 15.07.12:
Hun som lot stigen stå
GHHI 4-2012:
Byråkratenes katedral
NATIONEN 12.07.12:
Opprør mot riksantikvaren
NATIONEN 22.05.12:
Hva er det med Norge?
GHHI 3-2012:
Kanskje på norsktoppen?
VÅRT LAND 07.05.12:
Alt for Norge
NATIONEN 23.03.12:
Norske mødre
GHHI 2-2012:
En klype salt
NATIONEN 03.05.12:
Jonas Lies barndomshjem
NATIONEN 27.01.12:
Nei til Slottsmuseum
NATIONEN 03.01.2012:
Regjeringskvartalet
GHHI 1-2012:
Tidløse butikker
GHHI 1-2012:
Hjemme hos Harry Fett
GAMLE HUS OG HAGER 6-2011:
Linaaegården rives
NATIONEN 16.12.2011:
Alle tiders magasin
NATIONEN 26.10.2011:
Linaaegården
KULTURARVEN 57-2011:
Hagen på Thorbjørnrud
NATIONEN 19.09.11:
Årets byggnadsvårdare
GAMLE HUS OG HAGER 5-2011:
Terrasse i særklasse
NATIONEN 080811:
Bill.mrk. Kunnskap
GAMLE HUS OG HAGER 4-2011:
Ny stortingsmelding annonsert
NATIONEN 040811:
De frigjorte hender
GAMLE HUS OG HAGER 3-2011:
Wij Trädgårdar
NATIONEN 29.04.11:
Etter beste evne
KULTURARVEN 55-2011:
Et helt lite måltid
GAMLE HUS OG HAGER 2-2011:
Look to Norway
GAMLE HUS OG HAGER 2-2011:
Det var en fest kun ...
NATIONEN 07.03.11:
Tikk, takk ...
NATIONEN 03.02.11:
Hornemannsamlingen
GAMLE HUS OG HAGER 1-2011:
Østfolds svarte hull
GAMLE HUS OG HAGER 1-2011:
Villa Dammann. Igjen!
NATIONEN 04.01.11:
Nyttårsaften på nytt
KULTURARVEN 54-2010:
Si navnet
NATIONEN 09.12.10:
Glade jul
NATIONEN 10.11.10:
Villa Dammann
GAMLE HUS & HAGER 6-2010:
Riksantikvar på villstrå?
NATIONEN 05.10.10:
Kan vi stole på riksantikvaren?
KULTURARVEN 53-2010:
Mat er en kjærlighetshandling
KULTURARVEN 52-2010:
Kulturarvens ansikt







Har ikke tid!

Det kan umulig ha vært været som trakk folk til Løten 2. og 3. september. Tusenvis av mennesker fikk sentrum til å koke.

Tekst og foto: Sjur Harby

Det var fullt på Bøndernes hus og det var fullt på Løten Nærstasjon. – Har ikke tid til å snakke med deg, sa Gina Sigstad over grytene med hjemmelaget lapskaus. I bakgrunnen satt Steffen Laursen og skrelte poteter til Frøken Jensens kartoffelsuppe senere på kvelden. Laursen er dansk, om du skulle være i tvil. Suppen sto slett ikke på noen meny, men var blitt annonsert på tro og ære natten før. Utvilsomt etter et par akevittglass, for potethaugen var formidabel. Gryten likeså. Mer enn 20 personer var engasjert til frivillig innsats bare her på Bøndernes Hus for å få dette arrangementet i havn. Folk i Løten er ikke redd for å ta i et tak, når det gjelder.

Bondens marked
Bondens Marked fylte hele parkerings­plassen ved jernbanestasjonen, og kunne i størrelse konkurrere med det en finner i Oslo før jul. Det var en overflod av hjemmelagde kjøttkaker og allehånde spekepølser, økologiske grønnsaker, harde og bløte, brune og hvite oster. Dessuten kaker og selvfølgelig pultoster i stort utvalg, som ved siden av akevitten var arrangementets æresgjest.
 – Har ikke tid, svarte Ingvild Thorson Plesner på Løten Nærstasjon. Det er ikke stille her et sekund.  – Vi har gledet oss til dette i evigheter. Vi har hatt pultostbuffet med sju forskjellige retter. Det slo virkelig an. Norsk matkultur er en skattkiste, ikke minst her på Hedemarken. Her i Løten. Smak! Er det ikke godt?



Kari Bay Haugen og Lilja Søberg samtaler om juryens arbeid.

Akevittens hus
– Har ikke tid til å snakke med deg, svarte Svein Frydenlund fra Hedemarken Ake­vitt­forening da vi stakk innom standen på Akevittens hus. Norske Akevitters Venner var selvfølgelig behørig presentert her, og på bordene fant en både AquaVIT, sang­boken, akevittglass og slips. For et par dager var Løten Meieri, en gang pultostens sentrum i Norge, forvandlet til akevittens eget hus. Her konstaterte Torkjell Berulfsen fredag kveld at brennevin fremdeles er sunt, og her foreleste forfatteren Lene Aarnes Westerhaug på lørdag over boken Akevitt – livets vann. Den som ennå ikke hadde fått med seg Gotmar Rustads En Akevisitt på Løiten Brænderi, hadde mulig­heten til det begge dager.



Svein Frydenlund opplevde en jevn strøm av mennesker til NAVs stand.

Årets ...
Det var flere priser som ble delt ut under festivalen, men akevitt- og pultost­elskere bør merke seg årets pultost og årets pultost­rett:
 Til årets pultost var det sendt inn 12 prøver, og prisen gikk til Holen Gards­ysteri i Østre Gausdal. Juryen sa følgende: «Pultosten er slik at vi har lyst til å ha den på kakuskiva til frokost. Vi kan kjenne den fine smaken lenge etter at vi har spist. Det er en god pultost som inviterer med fin lukt og en delikat farge.»
 Årets pultostrett gikk til Stian og Anita Olsen på Kilde gjestgiveri i Løten. Her fremhevet juryen blant annet at: «Årets vinner er på sporet av en spennende og god rett. Her kjenner vi en fin balanse mellom ingrediensene.» Vinneren har kalt sin rett «Pultostomelett på hjemmebakt brød».



Steffen Laursen forbereder Frøken Jensens potetsuppe.

Fleischers surprim
En egen stemning skapte Erik Fleischer fra Braskereidfoss i Solør. Med vedfyrt brygge­panne kokte han surprim i øsende regnvær. – Visst krever det en innsats, men skal seterbruket overleve, må vi trå til, smilte han. Seterbruket, ost, prim, smør, rømme og en tår for tørsten er uløselig knyttet til hverandre i norsk setertradi­sjon. Selv har han igjen tatt med kua ut i skogen, og bygd opp husene på den gamle setra til gården. Som om det ikke var nok skyer fra før, la Fleischers røyk og damp seg som et ekstra fristende skydekke over Bondens marked.

Røtter
– Har ikke tid, sa juryformann Odd Arnfinn Tømmerholen, mens han ryddet bort komitéen for årets pultost og pultost­rett. – Joda, sa jeg, det har du. Nå er prisene utdelt og alle er vel fornøyd. Han så på meg. – Ok, jeg tenker følgende: Det er viktig å være trygg på egen kultur. Her forsøker vi å inkludere alle produsentene, fra dem som driver i liten målestokk til de virkelig store. Vi bedømmer, hver for oss, de innsendte produsentene på smak, lukt, konsistens og farge. Og det er jo slik at noen liker pult­osten lys og fersk, mens andre vil at den skal være gul og sterk. Dermed vil det jo alltid være personlige forskjeller i det man mener er «god» pult­ost.  Selv kom han første gang i kontakt med pultosten mens den ennå ble laget på ­setrene rundt Løten. – Den gangen hadde jo hver seter sin oppskrift, og dessverre er det nok slik at mange av dem fulgte bud­eiene i graven.

For et arrangement!
– For et arrangement, sier jeg. For en heder til norsk mat og drikke. Tømmerholen ser på meg. – Du vet, vi løtensokninger er altfor beskjedne. Vi har den beste akevitten, den beste pultosten og den hyggeligste matkulturfestivalen. Gamle røtter setter alltid nye skudd.
 Jo, visst er det slik: Gamle røtter setter alltid nye skudd. Se på akevitten.

Artikkelen har også stått på trykk i AquaVIT 3 | 2011.